Bilbor – locul unei vacanțe de vis, cu aerul cel mai pur din România, ape minerale și păduri nesfârșite

Bilbor - locul unei vacanțe de vis, cu aerul cel mai pur din România, ape minerale și păduri nesfârșite
Publicat: 12/02/2024, 15:45
Actualizat: 12/02/2024, 15:45

Aer curat, păduri sălbatice și nesfârșite, liniște misterioasă, ape minerale. Doar susurul Bistricioarei se mai aude blajin, într-o gamă numai bună pentru relaxare. Un loc de vis pentru o vacanță în care să-ți încarci bateriile. Peisajul… poate că nu-s suficient de mărețe cuvintele pentru a-i descrie splendoarea, așa cum o face ochiul și o percepe sufletul. Da, este vorba de “Locul Bradului Alb”, Bilbor, localitatea harghiteană de la peste 1.000 de metri altitudine care-și întâmpină oaspeții nu doar cu inima deschisă, ci și cu cel mai pur aer din România.

Între Toplița din frumoasa și măreața Transilvanie și Vatra Dornei din minunata și iubita Bucovină există acest loc special, departe de aglomerația și poluarea urbană. Străjerii milenari – Munții Călimani, Munții Borsecului și Munții Bistriței – își fac datoria și transformă conul vulcanic inactiv de mii de ani într-un loc retras și idilic.

Aici, la Bilbor, fiecare dintre noi simte acea mică bucurie de viață, capabilă să ne relaxeze și să ne încarce cu energie. Indiferent că doar stai ori te plimbi prin împrejurimi. Nu de alta, dar apele minerale de aici au proprietăți curative și pot fi consumate de persoane de orice vârstă. Totodată, apele Băii Dobreanu, amenajate prin bazin căptușit cu lemn sunt bogate în dioxid de carbon, calciu, bicarbonat, magneziu, hidrogen sulfurat și sunt indicate în cură externă.

De ce este Bilbor un loc atât de special

Ce face acest loc așa special? Simplu: este departe de orice sursă de zgomot, aerul ozonificat este “filtrat” suplimentar de pădurile de conifere, cât să-l facă cel mai pur din România. Iar apele minerale din Munții Călimani, filtrate lent prin straturi de roci de origine vulcanică, au calități curative dovedite în ameliorarea problemelor digestive și renale. Și nu doar turiștii se pot bucura de calitatea acestor ape minerale. În zonă există o fabrică de îmbuteliere astfel încât oricine poate avea acces la acest dar al naturii.

Cazare și drumeții

Cei care merg la Bilbor trebuie să știe că se pot caza atât în case de vacanță, cât și în pensiuni. Iar prețurile… sunt pentru toate buzunarele. Cât despre masă, turiștii pot opta fie pentru meniuri a la carte, pregătite de gazde, fie își pot prepara singuri hrana, majoritatea unităților de cazare oferind grătar și ceaun. Totodată, confortul turiștilor este asigurat și prin băi în jacuzzi, la ciubăr precum și saune. Și dacă tot am vorbit de confort, wi-fi-ul este oferit de toate unitățile de cazare, iar spațiile de joacă, terasele ori foișoarele nu lipsesc. Există și pensiuni unde sunt acceptate și animalele de companie.

Mai mult, la unitățile de cazare se pot închiria atât biciclete pentru drumeții pe poteci de munte, cât și ATV-uri pentru a explora acest paradis. Și dacă tot spuneam că locul este unul idilic, poate fi descoperit într-o plimbare cu trăsura ori sania, în funcție de anotimp. Vara, turiştii pot practica echitaţia sub îndrumarea unor oameni pregătiţi. Și locul are ce oferi. O vizită la Biserica de lemn Sfântul Nicolae este o adevărată călătorie spirituală în timp dat fiind faptul că a fost realizată în perioada 1795-1797 de meșteri bucovineni.

O altă destinație locală de real interes este Aria protejată de mesteacăn pitic de pe Pârâul Rușilor. Aceasta este împrejmuită, iar autoritățile fac demersuri pentru a fi declarată rezervație.
Mulți dintre cei care aleg să meargă la Bilbor sunt interesați și de excursiile pe Vârful Budacu, unde se află şi un cimitir al eroilor.

Dincolo de limitele Bilborului există și alte obiective turistice de interes, precum Toplița (cu pârtia de schi și biserica de lemn din 1847, precum și ștraduri Bánffy și Urmánczy), Ditrău (Catedrala romano-catolică), Lăzarea (castelul nobiliar renascentist), Gheorghieni (Parcul dendrologic Csiky).

Puțin mai încolo, este Tulgheșul cu Rezervația Pietrele Roșii (1.215 m) – o atracție pentru iubitorii deltaplanorismului și ai ascensiunilor, comuna Panaci, unde poate fi admirat drumul pavat cu bârne de lemn la Pasul Păltiniș precum și Catedrala munților, construită din piatră vulcanică, pictată atât la interior, cât și la exterior, dar și comuna Șaru Dornei cu Megaliții de pe Poteca celor 12 Apostoli. Tot în apropiere se află Parcul Național Călimani, cu trasee turistice prin Munții Borsecului și Munții Bistriței.

CITEȘTE ȘI:

Bilbor – Împărăția Bradului Alb, zona cu cel mai pur aer din România!

Bilbor, abundența apelor minerale pure

Bilbor, biodiversitate UNICĂ în România

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Noi estimări privind votul la prezidențiale. Ce arată cele mai recente date despre cum au...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Sondaj Exclusiv Antena 3 CNN. Primele date despre ce au votat românii. 29% spun că...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor / Mesaj pentru cei care...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Ingredientul vechi de 4.000 de ani. Azi îl cumperi cu aditivi și conservanți. Cum îl...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ceaușescu la vânătoare de mufloni: „A fost un adevărat infern”